Fundația Rudolf Steiner pentru Liceul Waldorf Timișoara

Frau

Frau - Doamna Prof. Christoff Ingeborg

 ”Și dacă aș ști că mâine este sfârșitul lumii, astăzi aș lucra pentru înființarea unei noi școli Waldorf !”   

 Frau Christoff

Istoria Fundației e strâns împletită cu istoria doamnei Ingeborg Christoff.

Frau – Sărbătoarea de sfârșit de an – 2018 – la Gulaș

 

În jurul anului 2000, pasagerii autocarelor spre Occident puteau vedea o doamnă care lucra de mână tot drumul. Vorbea cu șoferul să stea în spatele autocarului pentru a avea mai mult loc la picioare. Doamna Ingeborg Christoff, sau “Frau” cum e cunoscută în Timișoara, nu făcea asta ca să-i treacă timpul mai repede. Era în misiune. Vindea păpușile și celelalte obiecte meșterite de ea la bazaruri din Germania, parte dintr-un efort uriaș de a strânge fonduri pentru construirea primei școli Waldorf în Timișoara și a extinde campusul școlar.

Ce anume face ca o fostă profesoară Waldorf din Germania să vină în Timișoara la începutul anilor ’90 și să-și dedice viața tinerei inițiative Waldorf de aici?

În 1992 devine mentorul primilor dascăli Waldorf din România, străbătând țara în lung și în lat doar cu biletul de tren în buzunar.

Mai mult, din banii strânși din pensia sa a cumpărat și amenajat casa de pe strada Salcâmilor, unde a ținut cursuri de pedagogie și unde se află sediul Fundației Rudolf Steiner.

Timp de 27 de ani, Frau Christoff s-a dedicat școlii cu aceeași dăruire și energie extraordinară. Curajul și hotărârea ei de a trece peste obstacole au fost decisive în ridicarea celor două corpuri de clădire ale grădiniței.

Misiunea doamnei Christoff nu s-a oprit nici după ce s-a stins, în 2018, la vârsta de 92 de ani. Și-a lăsat casa moștenire pentru a servi nevoilor actuale de extindere a școlii prin noi corpuri de clădire. Frau a lucrat tot timpul cu gândul la viitor.

Irina Trif – Fondatoarea Liceului Waldorf din Timișoara: 

Interviu condus de Cristian Răducă, tată a doi copii cu bazele studiilor Waldorf :   Ascultă – 1h22min