Grădina de pe Uranus
În școlile Waldorf, practica agricolă urmărește raportarea elevului față de Pământ, de lumea vegetală și animală, precum și crearea de instincte sănătoase și naturale de a ieși în natură, de a observa și interacționa cu mediul înconjurător.
Aceasta se desfășoară pe parcursul întregului an școlar, în clasa a 9-a, când copiii învață etapele creșterii unei plante, iar toamna aplică ceea ce au învățat prin faptul că valorifică aceste plante prin ceaiuri și condimente de plante aromate, cătină cu miere, aranjamente de lavandă, prelevare de butași etc.
În toamna lui 2022, curtea Liceului Waldorf din Timișoara s-a îmbogățit cu o seră de tip dom geodezic, unde cunoștințele și abilitățile practice ale copiilor vor rodi an de an. Până atunci, elevii noștri au vizitat și au lucrat în Stațiunea Tinerilor Naturaliști din cadrul Universității de Științe Apicole și Medicină Veterinară a Banatului “Regele Mihai I al României” din Timișoara.
Elevii clasei a VI-a din Liceul Waldorf din Timișoara au învățat despre beneficiile serelor pentru cultivarea plantelor și despre eficiența domurilor geodezice apoi au asamblat o seră de tip dom geodezic, i-au testat rezistența, urmând ca pe parcursul anului alte clase și părinți din comunitatea locală Waldorf să se implice în amenajarea straturilor înălțate. Acolo se cultivă plante aromatice și legume, iar împreună, la sfârșitul anului vor recolta și se vor bucura de roadele muncii lor.
Vineri 23 septembrie 2022, în noua seră a Liceului Waldorf s-au întâmplat lucruri minunate!
Aproape 150 de elevi din clasele I-VI au învăţat despre reciclare, sustenabilitate şi arhitectură participând la cele 3 ateliere având ca facilitatori eleve din clasa a XI-a a liceului nostru, dascăli şi părinţi voluntari.
Învățarea lucrurilor practice, folositoare și bune aduc multă bucurie!
În 27 septembrie 2022, copiii clasei a IV-a B ai școlii noastre, împreună cu doamna învățătoare Mădălina Bratiloveanu, au vizitat centrul educațional Aquapic al Uzinei de Apă Industrială din Timișoara, partenerii noștri. Am aflat lucruri noi despre apa potabilă, despre protejarea resurselor limitate și am făcut muncă de detectivi în jocurile propuse de facilitatori. O zi petrecută în natură, învățând lucruri importante pentru noi și mediul înconjurător!
Noaptea cercetătorilor la Timișoara a fost un bun prilej să împărtășim din cunoștințele acumulate, cu alți copii dornici să afle mai multe despre îngrijirea plantelor, despre sustenabilitate și arhitectură. Peste 500 de copii din județ ne-au vizitat standul și au plecat acasă cu propriile lor ghivece în vase ceramice reciclate sau cu delicioase domuri geodezice miniaturale din bezele. Mulțumim celor 25 de voluntari, elevi ai școlii noastre, pentru implicare și pentru că au împărtășit cunoștințele cu alții în mod atât de generos!
Două ateliere – de muzică și de ecologie au făcut un pod al amiciției și împărtășirii între elevii de la Liceul Waldorf din Timișoara și cei de la Asociația Educația la sat din Coștei. Am învățat unii de la alții că lumea e mare și diversă, că nu toți au acces la același fel de educație, dar că putem profita din plin de o zi de toamnă pentru a învăța ceva nou și bun. E datoria fiecăruia dintre noi să dăm mai departe cunoștințe care aduc bunătate, bucurie și aprind dorința de a învăța mai mult.
Mulțumim voluntarilor clasei a VI-a A și dascălilor care i-au însoțit, pentru implicare și pentru că au împărtășit din cunoștințele lor cu alții în mod atât de generos!