Fundația Rudolf Steiner pentru Liceul Waldorf Timișoara

Despre noi

Despre noi

Cine suntem?

Fundația Rudolf Steiner esti chiar tu atâta timp cât asta simți.

Fundația a fost înființată în anul 1993 cu scopul de a sprijini pe plan material și uman pedagogia Waldorf.

Este condusă și administrată de către un Consiliu director format din voluntari.

Întrunirile Consiliului Director sunt comune cu cele ale Consiliului Reprezentativ al Părinților din Liceul Waldorf Timișoara pentru a putea lua deciziile importante cu participarea reprezentanților întregii  comunități.

Fundația Rudolf Steiner se finanțează din
• donațiile părinților Liceului Waldorf Timișoara
• donații ale unor persoane fizice apropiate pedagogiei Waldorf
• donații și sponsorizări ale unor firme din țară și străinătate
• donații ale unor instituții din străinătate, interesate de promovarea
educației alternative Waldorf în lume.

 

Principalul proiect al fundației a vizat, de-a lungul timpului, dezvoltarea campusului școlar Waldorf din Timișoara

  • Construirea unei clădiri pentru școală Waldorf (clasele P – a XII-a)
  • Construirea unei clădiri pentru grădiniță Waldorf
  • Construirea unui atelier pentru sculptură și activități meșteșugărești
  • Extinderea cu 2 clase a unui corp al școlii 
  • Extinderea cu o nouă clădire a grădiniței 
  • Obținerea PUZ-ului pentru a putea construi noi corpuri de clădiri care să deservească dezvoltarea cu 2 rânduri de clase, laboratoare, ateliere, cantină, sală de sport, sală multifuncțională.

Vidul legislativ cu privire la alternativele educaționale din România și subfinanțarea educației a creat diversele nevoi materiale la nivelul liceului, pe care fundația le-a acoperit și le susține în continuare:

  • Susținerea personalului pentru disciplina specifică „Euritmie”
  • Susținerea participării personalului didactic la cursuri de perfecționare specifice
  • Susținerea schimburilor de experiență între elevi
  • Susținerea diverselor proiecte extrașcolare și ale diverselor stagii         de practică ale elevilor (agricolă, socială, topografică, etc.)
FRS logo 3

Istoric

Dascăli, copii și părinți sunt de aceeași parte a acestei fascinante călătorii a cunoașterii: educația.

Nu sunt doar vorbe frumoase.

Sunt ani de planuri, de vise și mai ales de muncă împreună, care au făcut ca în anul 2000 să fie inaugurată prima clădire a Liceului Waldorf.

De-a lungul timpului, părinții au ridicat clădiri noi cu mâinile lor, au construit locuri de joacă, au amenajat alei și au îngrijit spațiile verzi.

Crezul aceste comunități de oameni dedicați e ca o ștafetă dusă din generație în generație.

Liceul Waldorf este o instituție de învățământ alternativ de stat, care funcționează în clădirile aflate în proprietatea Fundației “Rudolf Steiner” din Timișoara.

 Călătoria a început în 1993, când un grup de părinți și profesori Waldorf au înființat “Fundația Rudolf Steiner”. Pe vremea aceea, alternativa educațională Waldorf nu avea un sediu în Timișoara. Sediul trebuia construit de la zero. Acest grup de oameni dedicați și-au suflecat mânecile și s-au pus pe treabă, întruchipând din prima zi spiritul Waldorf. 

Fundația e chiar piatra de temelie a școlii, însă nu reprezintă numai clădirile pe care le-a ridicat timp de aproape trei decenii. Fundația înseamnă în primul rând comunitatea, cea care face posibilă funcționarea școlii ca învățământ alternativ.

Părinții și elevii nu sunt doar beneficiari ai alternativei educaționale, ei se află în inima acestui organism viu. Fundația este condusă și administrată de către un Consiliu director format din reprezentanții părinților și de reprezentanții liceului. Membrii Fundației se întâlnesc pentru a administra nevoile școlii în fiecare săptămână. Sau ori de câte ori e nevoie. 

1994  A fost anul în care în urma demersurilor Fundației conduse atunci de profesoara Irina Trif, Consiliul Local al Timișoarei a dat în folosință gratuită terenul de 2.5 hectare pe care urma să se dezvolte Centrul Pedagogic Waldorf. La început, eforturile neobosite de a găsi fondurile necesare pentru construcția școlii nu au avut succes.

1997  Doar hotărârea și tenacitatea membrilor Fundației de la acea vreme va face să fie primite 2 corpuri de clădire dezafectate din Germania.

1998 – 2000  A fost construit corpul central și au fost montate cele două corpuri laterale, tot cu susținere generoasă din Germania, de la Ministerul German pentru Colaborare Internațională, Asociația Freunde der Erzie-hungskunst Rudolf Steiners, Asociația Die Stuetze și persoane private.

1997  Doamna Ingeborg Christoff donează Fundației banii pentru cumpărarea casei de pe str. Salcâmilor nr. 30. Acolo va înființa „Casa pentru pedagogie Waldorf” care va găzdui întâlniri ale comunității de părinți și cadre didactice, ateliere de lucru manual și de muzică pentru copii.

Ulterior casa de pe Salcâmilor a devenit sediul Fundației “Rudolf Steiner” și a Societății Antroposofice (filiala Timișoara).  Găzduiește în continuare oaspeți ai celor două organizații precum și diverse evenimente antroposofice.

1999  Se înființează la Timișoara prima clasă de liceu.

2000  Începe anul școlar în noua clădire a liceului, mulțumită unor donații importante din Germania dar și a efortului părinților. Nu puțini au pus umărul pe șantier. [FOTO ȘANTIER PĂRINȚI]

2004 Au urmat alte provocări. Astăzi pare de neconceput, dar în acel an școala s-a aflat în dificultatea de a strânge copii pentru o clasă I.

2005 A fost impulsul doamnei Ingeborg Christoff să demareze o campanie de strângere de fonduri pentru construcția unei clădiri de grădiniță. Așa s-a ridicat prima clădire nouă de grădiniță Waldorf din România (cu ajutorul Software AG și a asociației Freunde der Erziehungskunst Rudolf Steiners). În toamna anului 2006 își primea deja copiii. În anii următori, Fundația coordonează un nou efort al comunității, pentru ca din ce în ce mai multe familii doritoare să poată beneficia de pedagogia Waldorf.

2016 Tot la inițiativa doamnei Christoff, în încep demersurile pentru un corp nou de grădiniță, proiectat și ridicat de la zero. Este deschis copiilor în 2018. [FOTO GRĂDINIȚĂ]

2015-2016 E anul școlar cand au început primele clase paralele, în fiecare an fiind oferite câte două clase pregătitoare.

2018-2019 Clasele de liceu(a IX-a și a X-a) și-au desfășurat activitatea în module închiriate de către Primărie și amplasate în curtea școlii în urma solicitarii Fundației împreună cu LWT.

2019  In urma solicitării făcute în anul 2018 către Primărie pentru aprobarea unei construcții modulare cu 4 clase, 2 laboratoare (științe, informatică) și grupuri sanitare – în 2018 a fost aprobată și în 2019 a fost finanțată investiția. Fundația Rudolf Steiner a întocmit și donat către Primărie studiul de fezabilitate pentru containere, a întocmit și depus documentatia de obtinere a Autorizației de construire pentru module și platformă. Licitația pentru module are loc în septembrie 2019. Fundația și-a asumat sarcina să construiască platforma de beton pentru așezarea modulelor.

2018 Școala actuală a devenit din nou neîncăpătoare, așa că Fundația a aplicat împreună cu Primăria Timișoara la o finanțare prin Fondul European de Dezvoltare Regională. A fost donat Primăriei studiu de fezabilitate și documentația necesară depunerii unui proiect pe fonduri europene pentru construcția unei clădiri pentru gimnaziu. Prin câștigarea proiectului, în 2021 era planificat să înceapă construcția unui nou corp de clădire de gimnaziu a Liceului Waldorf. Construcți a a început în anul 2022. [PLANȘE PROIECT]

2021 S-a început proiectarea unei noi clădiri pentru liceu care să întregească necesarul de clădiri a campusului 2022. [PLANȘE PROIECT]

Fundația Rudolf Steiner este și astăzi formată din părinți entuziaști, toți implicați voluntar în activitățile fundației. Noile generații de părinți țin laolaltă comunitatea de prieteni și susținători și duc mai departe proiectele școlii Waldorf din Timișoara. Și visul doamnei Christoff.

Rapoarte anuale

2021 - 2022

în curând

2020 - 2021

în curând

2019 - 2020

în curând

2018 - 2019

în curând

Bugete anuale

2023

În curând

Parteneri